Déjà vu

Deja vu is the sense that one has previously seen or experienced what is transpiring for the first time

Déjà vu

Deja vu is the sense that one has previously seen or experienced what is transpiring for the first time

پذیرش درمان

 

رسیدیم به کمپلیانس (پذیرش) دارویی بیماران روانپزشکی. کمپلیانس دارویی به ماهیت بیماری، نوع و عوارض دارو، وضعیت فرهنگی فرد و جامعه و ... بستگی داره.

بیماران روانپزشکی رو می شه به دو گروه تقسیم کرد. یک گروه بیمارانی هستند که از بیمار بودنشون مطلعند . اینها معمولا کسانی هستند که به مطب مراجعه می کنند و به اصطلاح به بیماریشون insight (بینش) دارند. گروه دوم بیمارانی هستند که اساسا بیمار بودنشون رو قبول ندارن و معمولا توسط اطرافیان به بیمارستان آورده می شوند. قسمت عمده این گروه  فاقد insight، بیماران سایکوتیک هستند.طبیعیه که بیماری که بیمار بودنش رو قبول نداشته باشه لزومی هم به مصرف دارو نمی بینه.

  مورد دیگه ای که درباره نوع بیماری باید گفته بشه موارد خاصی هستند مثل بیماران دچار درجات شدید افسردگی که بدلیل ماهیت بیماری بطور کلی نسبت به آینده و بهبودی ناامیدن و مصرف دارو رو بی فایده می دونن و هیچ انگیزه ای برای مصرف دارو ندارن.

از طرفی، نوع بیماری تعیین کننده میزان درمان پذیری بیماری،میزان مقاوم بودن بیماری به درمان و زمان لازم برای درمانه. بعنوان مثال اختلال هذیانی (delusional disorder) اختلالیه که پاسخ به درمانش به خوبی سایر اختلالات نیست. یا اختلالات افسردگی یا سایکوزها نیاز به ۳-۴ هفته زمان دارن تا اثر داروها شروع بشه، که خب طبیعیه که توجیه دقیق بیمار رو می طلبه. یا بیماران مثلا دچار اختلال شخصیت اساسا مواردی نیستن که با دارو دچار بهبود خیلی چشمگیری بشن و با دارو فقط بعضی از علائمشون تخفیف داده می شه، در حدی که بتونن زندگی نسبتا نرمالتری رو داشته باشن. اما اگه توقع بی جایی برای فرد بوجود بیاد که با مصرف دارو متحول می شه، خب نتیجه ش سلب اعتماد بیمار خواهد بود. اما برعکس این حالت مثلا اختلال پانیک هست که پاسخ به درمان نسبتا سریع و با موفقیت بالا داره.

اما نوع دارو. داروهای روانپزشکی تا شاید ۱۰ - ۱۵ سال قبل نسبت به الان تعداد خیلی کمتری داشتند و قدرت انتخاب پزشک محدود بود. داروهای قدیمی تر روانپزشکی بخاطر عوارضی که بصورت کوتاه مدت و درازمدت بخصوص در دزهای بالا ایجاد می کنند در حال حاضر جاشون رو به داروهای جدید دادن که با کمترین عارضه، اثربخشی بیشتر و هدفمندتری دارند. اما بهرحال گاهی تلقی افراد از داروی روانپزشکی همون داروهای قدیمی با همون عوارض هست.

عارضه جانبی جزء جدایی ناپذیر همه داروهاست. اما واقعیت اینه که در حال حاضر برای هر تشخیص انتخابهای درمانی متعددی وجود داره که در صورتیکه یک عارضه برای بیمارآزارنده باشه از انتخابهای دیگه استفاده می شه. به عنوان مثال در درمان افسردگی داروهایی داریم که می تونه خواب فرد رو بیشتر کنه، خب این خیلی وقتها مفیده، ولی گاهی مناسب نیست. در این حالت می تونیم داروی ضد افسردگی دیگه ای جایگزین کنیم که برعکس قبلی خواب رو می تونه کم بکنه. این مساله در مورد خیلی از اثرات جانبی داروها صدق می کنه. البته همونطور که مشخصه خیلی وقتها اثرات جانبی و فرعی داروها مفید و کمک کننده هستن و حتی در موارد متعددی داروها رو نه بخاطر اثر اصلیش، که بخاطر اثر فرعی و جانبی اون که برای خیلی از بیماران ممکنه عارضه محسوب بشه، استفاده می کنیم.

جامعه ما در مورد داروهای روانپزشکی شدیدا تحت تاثیر خاله زنک بازی ها و دخالتهای جاهلانه افراد بی اطلاع هست. متاسفانه خیلی مرسومه که هر کس می رسه به کسی که داروی روانپزشکی مصرف می کنه این جملات رو بیان کنه: (این داروها رو نخور، وابسته به دارو می شی!) (هنوز جوونی، با این سنت داروی اعصاب می خوری؟!) (شنیدی فلانی داروی اعصاب می خوره؟! لابد دیوانه ست!!) (این داروها چیه می خوری؟! یه نفر رو می شناسم که دعا می نویسه زود خوب شی!) (تو که چیزیت نیس! چرا این قرصا رو می خوری؟!)

از دلایل مهم این نوع اظهار نظرها علاوه بر بی اطلاعی، عدم تظاهر بیرونی خیلی از بیماریهای روانپزشکیه. مثلا کسی که دچار PTSD هست وقتی دچار پرخاشگری و درگیری می شه هر کسی می فهمه که نیاز به مصرف دارو داره. ولی فرضا یک بیمار افسرده یا دچار اختلال وسواسی جبری (OCD) که برای کسی مزاحمتی نداره اساسا برای خیلیها بیمار بحساب نمیاد، و خب طبیعیه که توصیه به قطع دارو بشه.

نکته آخر هم لزوم مصرف داروها بصورت نگهدارنده(maintenance) هست که در خیلی از اختلالات روانپزشکی ضروریه، ولی بدلیل عدم رعایتش توسط بیمار، عودهای مکرر مقاوم به درمان اتفاق میفته.

اینها یه سری از دشواریهایی بود که تقریبا خاص رشته ماست.

 

نظرات 19 + ارسال نظر
سپیده یکشنبه 18 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 23:46 http://gomshodegan.blogsky.com

توضیح جامع و کاملی بود
یه خسته نباشیدم به ما داروسازا بگو به خاطر این تنوع دارویی!
البته اینم یکی از مزایای روانپزشکیه که این همه داروهای متنوع در موردش تو ایران هست. تو خیلی زمینه های دیگه هم خیلی داروهای مفید هست که تو ایران نداریم

پدر دوشنبه 19 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 02:11 http://father78.persianblog.ir

مطلب خوبی بود...راستی برگشتنتون گرامی باد...!

لیمو دوشنبه 19 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 02:29 http://limokocholooo.blogfa.com

خیلی با این قسمت خاله زنک بازی مطلبتون موافقم
مامان منم قرص اعصاب مصرف میکنه هر کی میرسه بهش میگه عزیزم تو باید تلقین کنی به خودت که حالت خوبه بزار کنار این قرص ها رو هزار تا عوارض داره
یا کسایی که خودشو قرص تجویز میکنن دکتر به من فلان قرص رو داده تاثیرش آنی بود تو هم بگیر بخور
منم این وسط در نقش خنثی کردن اثر این حرف ها ایفای نقش میکنم

راوی دوشنبه 19 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 09:32 http://www.halachera.blogfa.com

راست می گید دکتر! خدا قوتتون بده با این موضع گیریهای کورکورانه اکثر بیماران.
پیروز باشید.

سارا دوشنبه 19 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 10:45 http://jarahedivoone.persianblog.ir

سلام. اولش مرسی برای اینکه راهنماییم کردی واسه دوستم!!
بعدشم من همین الان فهمیدم که خاله زنکممم!!!می دونی به یکی از دوستام که ایمی پرامین می خورد گفتم اینارو نخور ... !!اخه حیف نیست ادم به خاطر یه مسئله کوچولو دارو بخوره !!من واقعا الان افسرده شدم چون فهمیدم خاله زنکم.....

سارا دوشنبه 19 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 10:46 http://jarahedivoone.persianblog.ir

نه نه دوستم نور تریتیلین و آمی تریپتیلین می خورد. یادم رفت. قاط زدم...!یه دوست دیگما.

مهرداد دوشنبه 19 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 12:12

سلام
من خواننده ی وبلاگ شما هستم. یه سوال دارم که تنها به ذهنم اومد از شما بپرسم اگه جوابم رو بدید خیلی خیلی ممنون میشم.

بیماری شیزوفرنی چیست؟

سلام
شیزوفرنی یا به قول ما اسکیزوفرنی، نوعی بیماری روانپزشکیه که در اثر بهم خوردن تعادل یه سری موادی که بین سلولهای مغز ترشح می شن، فرد دچار توهم و هذیان و رفتار و گفتار آشفته و در صورت عدم درمان رفته رفته تخریب و اضمحلال شخصیتی و کارکردهاش می شه

الف.ک دوشنبه 19 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 16:03 http://open-area.blogsky.com

اعصابم از یه جای دیگه خیلی خرده که دارو نداره ...
پیشگیری بهتر از درمان ِ ... اما کو گوش شنوا!

میم دوشنبه 19 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 23:51 http://stormysea.persianblog.ir

سلام : وبلاگ گروهی را اضافه کردم. پست تخصصی بود

دکتر سینوحه دوشنبه 19 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 23:52 http://www.doctorsinohe.persianblog.ir

دکتر مرسی از مطلبت . استفاده بردم. اما یک نکته عینی اینکه دیده ام افرادی که دوز نگهدارنده داروهای اعصاب رو استفاده میکنن. در بعضی از داروها در طولانی مدت دچار گوشه گیری میشن . مثلا یکی برای PTSD میخورد اما بعد از مدتی گوشه گیر شده بود و ازا ون ور بوم افتاده بود. میخواستم ببینم این درسته یا برداشت من غلط بوده! مرسی

افسردگی می تونه از علائم همراه PTSD باشه و به نظر می رسه این گوشه گیری که گفتید رو بهتر توجیه کنه. چون داروهایی که واسه PTSD می دیم عارضه اینچنینی ندارن

گل داوودی سه‌شنبه 20 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 12:01 http://goledavoodi.blogsky.com

رشته تو هم مثل مال ما خلاصی از مریض نداره!
حالا که میخواد به همراه مریض اینو بقبولونه که مریض استروک حالا حالاها خوب نمیشه...
مال تو هم که باید یه عمر با مریض زندگی کنی عین خواهر و برادر باهات بزرگ میشن...

خورشید سه‌شنبه 20 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 19:42

برگشتم
با


نقره....

خوشحالم برگشتی

اذین چهارشنبه 21 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 21:30 http://little.blogfa.com

چقدر طول میکشه فلوکستین ثر ضد اضطرابشو نشون بده؟ :-)

۳ تا ۴ هفته طول می کشه. ضمن اینکه فلوکستین بهترین انتخاب نیست. چون در روزهای ابتدایی خودش می تونه اضطراب رو تشدید کنه. سرترالین و پاروکستین جایگزینهای مناسبتری هستن

مهرداد پنج‌شنبه 22 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 18:19

سلام . ممنون از بابت جواب به سوالم در مورد شیزوفرنی.

آیا فردی که علاوه بر دنیای واقعیش با یه دنیای مجازی و آدمهای غیر واقعی زندگی میکنه و متوجه نیست که اونها در ذهنش هستند و عکس العملهای واقعی به اونها نشون میده . این فرد یک شیزوفرنیست ؟ و اگه نیست اسم این بیماری چیه؟

مرسی که هستی .

سلام
برای گذاشتن تشخیص اسکیزوفرنی نیاز به شرح حال کاملتر و بررسی و رد یه سری تشخیصهای دیگه ست. ولی با توجه به علامتی که اشاره کردید احتمالش می ره که اسکیزوفرن باشه.

راوی جمعه 23 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 01:23 http://www.halachera.blogfa.com

آقای دکتر خسته نباشید. دوباره شرمنده! یه سوال دیگه: با ریتالین موافقید یا نه؟

مرسی
با ریتالین واسه درمان ADHD موافقم! البته اگه در فرد بالغ هم درجاتی از ADHD باشه درمانش ریتالینه
اما برای درس خوندن توصیه نی شه.چون وابستگی و بعد ار قطع ،مشکلات خلقی رو بدنبال داره

مریم جمعه 23 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 01:24 http://incidentaloma.persianblog.ir

منم تو تکمیل پرونده‌های سلامت به این نکته رسیدم که مریضا داروهای روان پزشکیو با اکراه ادامه میدن...

ژاندارک جمعه 23 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 23:23 http://parastooyemohajer.blogfa.com

پست جالبی بود. مرسی!

راوی جمعه 23 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 23:41 http://www.halachera.blogfa.com

ممنونم که جواب دادید. برای ADHD که می دونم. برای تمرکز و کاهش خواب پرسیدم. اگه تدریجی قطع بشه چی؟ و در مورد تحمل؟ درسته که باید دوزش رو بالا برد تا اثرش حفظ بشه؟
ببخشید من اینقدر سوال می پرسم و وقتتونو می گیرم.

خواهش
تحمل در افرادی که ریتالین رو abuse می کنن ایجاد می شه ولی در ADHD نه.
ضمن اینکه وابستگی به ریتالین هم در افرادی که abuse می کنن بیشتر مطرحه که از نوع روانیه تا جسمی. در اثر قطع کردن اگه فرد قبلش مشکل خلقی داشته بوده باشه احتمال برگشتش هست.
قطع تدریجی ممکنه بهتر باشه.

علی یکشنبه 25 شهریور‌ماه سال 1386 ساعت 04:56 http://medicineman.persianblog.ir

موافقت خودم ر وبا این پست اعلام می کنم ;)

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد